The Saga Continues

Het einde van het jaar luidde meteen ook het einde van onze prehistorische opgraving te Verrebroek in of althans het einde van het veldonderzoek. Nu we in totaal iets meer dan 95 kilo vuursteen ingezameld hebben, moeten alle vondsten natuurlijk nog uitvoerig bestudeerd worden door onze specialisten. We hopen dan ook de komende maanden meer nieuws te brengen over de verworven inzichten.

IMG_4864

Sfeerbeeld terreinwerk met een rondleiding op de achtergrond. 

Naast prehistorische sporen en vondsten werden ook jongere occupatiesporen aangetroffen op de site. Zo werd uit één van de 17de/18de-eeuwse grachten een metalen grape gevonden met daarbij een gedeponeerde hondenschedel.

Uit de late middeleeuwen werd een handvol kuilen onderzocht en werden karrensporen opgetekend die over de smalle zandrug in de richting van Verrebroek lopen. Uit diezelfde periode werd ook een akkercomplex blootgelegd waarbij in de vulling van de grachten nog duidelijk de invloed van de getijdenwerking van de Schelde zichtbaar was. De perceelsindeling sluit aan bij historische bronnen over veenwinning, al werden geen sporen aangetroffen van veenwinning zelf. De perceelsindeling werd na de Farnese-overstromingen volledig opnieuw uitgegraven met een lichte verschuiving in oriëntatie tot gevolg.

karrenspoor_Beveren

Karrenspoor

Mogelijk werd ook een kleine Romeinse muntschat aangetroffen. De munten werden gedeponeerd omstreeks 270 na. Chr. samen met wat vaatwerk, een tegula-fragment en het handvat van een wijnzeef. Maar concreet werden geen sporen van middeleeuwse of Romeinse bewoning aangetroffen.

IMG_6708

Het handvat van een Romeinse wijnzeef.

Met het afsluiten van de site werd ook de tijdscapsule terug ingepakt. In totaal kregen we het afgelopen jaar ongeveer 1100 bezoekers langs, een groot succes dus! Voor scholen en groepen uit het Waasland die ook in 2018 graag iets met archeologie doen verwijzen we jullie graag door naar Erfpunt, onze partner tijdens de schoolbezoeken.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s