Vuur maken op een prehistorische site!

Tijdens de zomermaanden stellen we opnieuw onze deuren open voor het grote publiek. Ieder die dat wil, kan zich inschrijven voor een begeleid bezoek aan onze archeologische site. Je maakt er niet alleen kennis met echte archeologen en hun onderzoek, maar kan er in de tijdscapsule ook ontdekken hoe het er 10.000 jaar geleden uitzag. Daarnaast leer je van een re-enactor hoe je vuur maakt, juweln, werktuigen, enzovoort!

Een begeleid bezoek aan de opgraving
Op het terrein wordt het onderzoek van een steentijdsite onder begeleiding van een ervaren gids verder toegelicht. Je maakt kennis met de verschillende tools op het terrein en diverse soorten archeologische sporen. Ook worden enkele bijzondere vondsten voorgesteld.

De tijdscapsule
Wie binnenstapt in de tijdscapsule op de site wordt meer dan 10.000 jaar terug in de tijd
gekatapulteerd naar een kamp uit de steentijd. Je maakt er kennis met de leefgewoonten van een kleine gemeenschap jagers-verzamelaars (onderdak, voeding, werk, ….). Alle onderdelen van de tijdscapsule werden gemaakt met de gereedschappen en van de materialen die men vroeger gebruikte. Je krijgt dus een authentiek beeld van hoe het er vroeger moet uitgezien hebben.

De Re-enactor
Elke woensdag loopt er ook een echte jager-verzamelaar rond op de site. Deze is erg bedreven in de technieken die men in de steentijd gebruikte om vuur te maken, te jagen, enzovoort. Hij of zij kan je laten zien hoe je dit allemaal moet doen. Elke woensdag geeft de re-enactor workshops aansluitend op de rondleidingen van 13.00 u. en 15.00 u. Iedereen kan deelnemen. Kinderen steeds onder begeleiding, actieve deelname mogelijk vanaf 5 jaar. Elke workshop duurt +/- 30 minuten. Welke workshop wanneer plaatsvindt, vind je terug in het overzicht hieronder.

Benieuwd naar de vele facetten van het werk op het terrein? Zin om echt eens te proeven van archeologie? Of ongelofelijk nieuwsgierig naar het kamp in de tijdscapsule? Schrijf je dan snel in!

Praktisch
Vrije inschrijvingen
Wanneer? Elke woensdagnammidag om 13.00 u. en/of 15.00 u.
Voor wie? Iedereen: Inschrijvingen worden de zondagavond voordien afgesloten. Maximum 15 personen per rondleiding.

Georganiseerde groepen
Wanneer? Alle momenten tijdens de werkweek, behalve woensdagnamiddag om 13.00 u. en/of 15.00 u.
Voor wie? Georganiseerde groepen (okra, zilveren passer, femma, heemkundige verenigingen, grabbelpas, speelpleinwerking …)

Alle rondleidingen vinden plaats op de site zelf: Logistiek Park Waasland, Verrebroekstraat 9120 Beveren. Parkeren is in beperkte mate mogelijk op de werf.
Een bezoek aan de archeologische site is gratis.

LET OP! De site is werkterrein. Hou altijd rekening met rondrijdende werkvoertuigen! Er mag niet zonder gids op de werf rondgelopen worden. Bezoekers dienen te wachten aan het verzamelpunt, dat aan de parking staat aangegeven.

Hoe inschrijven?
E-mail: publiekswerking@baac.be
Vermeld duidelijk datum, gewenst uur van je bezoek aantal personen. Er is een beperkte capaciteit per rondleiding.
Meer info via 09 237 07 42 bij Lien Van der Dooren

Programma re-enactors:
05/07 Vuur maken met Diederik
12/07 Vuur maken met Diederik
19/07 Armband twijnen van lindebast met Lucia
26/07 Houten schijfjes snijden en schilderen met Lucia
02/08 Mes maken van vuursteen en hout met Lucia
09/08 Vuur maken met de vuurboog met Lucia
16/08 Lederen geluksbuideltjes maken met Dorothee
23/08 Armbandjes maken met Dorothee
30/08 Houten Amuletten maken met Dorothee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s